Vláda chce dlhodobo nezamestnaných rok v práci oslobodiť od odvodov

16.09.2013 Bratislava

Bratislava 16. septembra (TASR) – Od novembra tohto roku chce vláda zaviesť do praxe nové opatrenie, ktoré by malo pomôcť dlhodobo nezamestnaným nájsť si prácu.

V prípade, že si človek, ktorý bol minimálne rok evidovaný ako nezamestnaný nájde prácu, 12 mesiacov nebude musieť za neho platiť odvody jeho zamestnávateľ ani on sám. Výška jeho príjmu však bude môcť dosiahnuť maximálne 67 % priemernej mzdy na Slovensku.

"Je to konštanta, ktorá je používaná v celej EÚ, my sme ju v podstate len prebrali. Vychádza to podľa dnešných prepočtov na maximum 536 eur," vyčíslil minister práce Ján Richter (Smer-SD) po dnešnom rokovaní Rady solidarity a rozvoja. Návrh bol na rade predstavený partnerom a v októbri by sa mal do stať na rokovanie Národnej rady (NR) SR.

Minister zároveň upozornil, že zamestnanci, ktorí budú takto pracovať, nebudú sociálne poistení a budú fungovať ako poistenci štátu. Doba takejto práce sa im tak pre dôchodok bude započítavať, no nie konkrétne prostriedky. Tie si môžu podľa Richtera dobrovoľne priplatiť. "Zamestnanec, ktorý bude vytipovaný a oslovený na takúto prácu a bude spĺňať všetky podmienky, ale odmietne, bude vyradený z evidencie nezamestnaných," dodal Richter.

Opatrenie bude mať negatívny dopad na štátny rozpočet, keďže si podľa odhadov vyžiada finančné prostriedky vo výške 12 miliónov eur. "Súhlasíme s takýmto dopadom," reagoval minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Zároveň však doplnil, že opatrenie by nakoniec nemuselo mať vôbec negatívny dopad na štátny rozpočet. Očakáva totiž pozitívny efekt na trh práce. Mnoho ľudí by sa takýmto spôsobom mohlo legálne zamestnať.

S predstaveným návrhom vlády súhlasia aj odborári, aj keď poukázali na pár úskalí, ktoré prináša. "Hlavne v tom, že zamestnanec, ktorý nastúpi na takúto prácu, nie je poistený v Sociálnej poisťovni," upozornil prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Jozef Kollár. Poukázal tiež na fakt, že dvaja zamestnanci na rovnakom poste budú mať rôzny zárobok, keď jeden bude odvádzať odvody do SP a druhý nie. "Postavenie dvoch zamestnancov nie je na rovnakej úrovni," pripomenul.

Odborári chceli zároveň v návrhu ošetriť to, aby zamestnávatelia nezačali prepúšťať pôvodných pracovníkov a namiesto nich prijímať dlhodobo nezamestnaných, za ktorých rok nebudú musieť platiť odvody. Tomu sa podľa Kollára podarilo zamedziť, a to prostredníctvom kontroly cez Sociálnu poisťovňu. Zamestnávateľ, ktorý bude o úľavu na takéhoto pracovníka žiadať, nebude môcť predtým z rovnakého miesta prepustiť iných zamestnancov.

Za dobré považujú toto opatrenie aj predstavitelia zamestnávateľov. Podľa prezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Rastislava Machunku môže takýto návrh pomôcť vtiahnuť dlhodobo nezamestnaných do pracovného procesu.
 

Vyberte región